Dünden Bugüne Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu Başladı

Fırat Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Araştırma ve Uyguluma Merkezi Müdürlüğü tarafından 'Dünden Bugüne Uluslararası Ortadoğu' sempozyumu düzenlendi.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Sempozyuma Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu, Vali Murat Zorluoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Belediye Başkan Yardımcısı Resul Şahin, Fırat Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Araştırma ve Uyguluma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yerli ve yabancı çok sayıda öğretim görevlisi katıldı.

Sempozyumda her söylenenin bilgi dağarcıklarına aktarılacağını kaydeden MGK Genel Sekreteri Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu; "İnsanın yaratılmışların eş şereflisi olarak tanımlayan medeniyetlerin bugün ki varisleriyiz. Mücadele insan insanın kurdudur diyerek medeniyet inşa eden ve ettiğini iddia edenlerle olan mücadeledir. Bizim bulunduğumuz yerde merhamet ve adalet, diğerlerinin bulunduğu yerlerde adaletsizlik ve zulmün kaçınılmaz olduğunu da basit bir tarifle çıkarmamız ve yolumuza bu şekilde devam etmemiz lazım. Dolayısıyla birileri niye böyle davrandı diye dertleneceğine, böyle davranmasını nasıl engelleriz ve biz bunları yaşayarak insanlığın nasıl olduğunu, nasıl anlatırız bunu tartışmalıyız. Dünyaya bir dönem için Türkiye dâhil kaybettiğimiz modeli yeniden inşa ve ihyasını nasıl olabileceğini tartışmamız gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okurken, rahmetli Oral Sander hocasının Ortadoğu ile alakalı olarak sıfır sonuçlu denklem tanımlaması yaptığına değinen Vali Murat Zorluoğlu; “Yani bir tarafın kazancı zorunlu olarak diğer taraf ya da tarafların zararına yol açar. Şüphesiz Ortadoğu’da aynı anda tüm tarafların kazanacağı bir formülün zorluğuna dikkat çeken bir tanımlamaydı bu durum. Gerçekten de Ortadoğu’nun on yıllardır içinde bulunduğu durum hepimizin malumudur. Bu coğrafyada uzun yıllardan beri ister düşük yoğunluklu, ister yüksek yoğunluklu olsun savaşlar hiç eksik olmadı. Ortadoğu’da cereyan eden gelişmeleri bilimsel temelde ele alarak geleceğe yönelik öngörülerde bulunmak, tedbir ve teklifler sunmak amacıyla hazırlanan bu sempozyumu çok önemsediğini” belirtti.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ise “Türklerin Yakındoğu’ya gelişlerinden itibaren Türk tarihini ve kültürünü doğrudan etkileyen Ortadoğu’nun günümüzde ve gelecekte de, günümüz Türkiye’sinin güvenliği açısından büyük bir önem arz ettiğini belirterek Türkiye bin yıldan beri Ortadoğu’ya hakim olan bir siyasi teşekkülün varisidir. Ortadoğu’nun her bölgesinde Türk tarih ve kültür mirasını görmek mümkündür” diye konuştu.

Meseleler, öngörüler, tedbirler ve tekliflerin yer alacağını belirten Ortadoğu Araştırmaları Araştırma ve Uyguluma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Öztürk; “İstanbul’un Fethi’nin 562. yıldönümünü de dikkate alarak 28-30 Mayıs tarihlerini belirleyip, Türk ve Dünya tarihine yön veren büyük fethi de anmış olacaklarını” söyledi.

Konuşmaların ardından Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, MGK Genel Sekreteri Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu’ na plaket takdim ettikten sonra 3 gün sürecek sempozyumun açılış programı sona erdi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN