Elazığ buz pistine döndü!

Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Halil Saraç, yere kar düşmesi ile birlikte Elazığ trafiğinin felç olma konumuna geldiğini söyledi.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Elazığ şehir merkezine bu sabah yağan kar nedeniyle cadde ve sokaklar adeta buz pistine döndü.

Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Halil Saraç, yere kar düşmesi ile birlikte Elazığ trafiğinin felç olma konumuna geldiğini söyledi.

Dernek olarak sabah saatlerinde Elazığ sokaklarında inceleme yaptıklarını belirten Saraç, “Elazığ sokaklarının ve caddelerinin buz pistine döndüğünü bir çok aracın maddi trafik kazasına karıştığını, bir çok sürücünün zor anlar yaşadığını belediyenin tuzlama konusunda yetersiz ve eksik kaldığını gördük.  Abdullahpaşa ana trafo kavşağından yukarı araçların çıkamadığını, Yeşilkent, Toki’lerin içinde araçların kaydığını ve trafik kazalarının olduğunu, Memursen toki konutlarının bulundu bölgede araçların kaza yaptığını ve araçların yukarıya çıkamadığını tespit ettik. Ayrıca, Fevzi çakmak mahallesinde sürücülerin zor anlar yaşadığını, sanayi mahallesinde maddi hasarlı trafik kazalarının olduğu, yeni mahallede bir çok aracın kaydığını ve sürücülerin zor anlar yaşadığına şahit olduk. Tuzlamanın sadece Malatya caddesine yapıldığını ve belediyeye ait 1 adet greyderin çalışma yaptığına şahit olduk.” dedi.

KARLI VE BUZLU YOLDA SÜRÜŞ TEKNİKLERİ

Saraç, karlı ve buzlu yollarda güvenli otomobil kullanmanın tekniklerini de sürücülerle paylaştı.

Karlı ve buzlu yollarda güvenli otomobil kullanmanın ilk şartının 'yumuşak sürüş' kurallarına uymaktan geçtiğini belirten Saraç, şu bilgileri verdi: ”Kısaca, gaza, frene ve direksiyona her zaman olduğundan daha yumuşak davranmak, sert hareketlerden kaçınmak, güvenli sürüş için hayati önem taşıyor.

Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün. Ani direksiyon hareketlerinden kaçının, fren ve gaza sert basmayın.

Araç kaymaya başlayınca, ayağınızı gaz pedalından çekin. Kontra direksiyon hareketleriyle aracı izine döndürüp, toparladıktan sonra gaza basın. Araç kayma halindeyse, kaydığı yönde direksiyonu çevirin. Araç izine girdikten sonra gitmek istediğiniz yönde direksiyonu çevirin. İlk anda gitmek istediğiniz yöne direksiyonu döndürürseniz zaten kaymakta olan tekerlekler kilitlenecektir.

Sert eğimli bir yoldan geçmek zorunda kalırsanız, sık sık frene basmak kaymaya neden olabilir. El frenini hafif çekip, 1. vitesle inmek pratik ve güvenli bir çözüm olacaktır.

Manuel şanzımanlı otomobillerde kaygan zeminde, düşük hızlarda ilerlerken 2. vitesi, otomatik araçlarda varsa kış modunu kullanın. Kaygan ve karlı zeminde önünüzde ilerleyen aracın tekerlek izinde gitmeye çalışın. Fren yapıldığında ABS devreye girip, tekerlekler ve fren pedalını titretmeye başladığında panik yapmayın. Tekerleklerin kilitlenmeye başladığı anda freni bir saniyeliğine bırakıp yeniden fren pedalına daha nazikçe basın. Sıcaklığın +7 dereceye düştüğünde standart lastikler özelliğini yitirir. Kar lastiğiyse en iyi performansı sağlar. Bilinenin aksine Buz ve karda ilerlemek için lastik basınçlarını asla düşürmeyin, tamamlayın.”

 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN