ETSO: 'Maden Sahasının İşletmesine Talibiz'

Maden Sahası İçin Elazığ İş Dünyası Tek Ses Oldu

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonunda bir araya gelen Elazığ Sivil Toplum Kuruluşu ve Meslek Odaları, Maden ilçesinde MTA tarafından tespit edilen ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından ihaleye çıkarılan sahanın işletilmesiyle ilgili basın toplantısı düzenlediler. 

Sivil Toplum Örgütü ve Meslek Odalarından Tam Destek…
Maden sahasının Elazığ iş dünyası tarafından işletilmesi hususunda tek ses olan Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşları, deprem sonrası ekonomisi büyük ölçüde olumsuz etkilenen ve işsizliğin yoğun olduğu kentte kurtuluş reçetesinin maden sahasında olduğu dile getirildi.

Düzenlenen toplantıya; Elazığ TSO Meclis Başkanı Ahmet Yaşar, Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı M.Ali Dumandağ, Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem, 190 STK’yı temsilen Elazığ Sivil Toplum Platformu Dönem Sözcüsü Ergün Arslan, MÜSİAD Elazığ Başkanı Tekin Gürkan, ASKON Başkanı Ertan Diler, ASRİAD Başkanı Abdulkerim Yılmaz, ELEP Dönem Sözcüsü Ayhan Şimşek, ELMÜTDER Başkanı Osman Avcıl, TÜMSİAD Başkanı Ahmet Özbay, EMMAD Başkanı Ali Seyran ve çok sayıda medya mensubu katılım sağladı.

Elazığ’ın Geleceği İçin Sahanın İşletilmesini Elazığ İş Dünyası Yapmalı…
Toplantının açılış konuşmasını yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan süreçler ve yapılan hazırlıklarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Arslan konuşmasında “
Geçtiğimiz günlerde Elazığ basınının gündeme getirdiği ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizleri göreve davet ettikleri, ilimizin Maden İlçesi yakınlarındaki çok değerli bakır, altın, kobalt, kurşun, çinko ve demir maden sahası ile ilgili MTA tarafından yapılan çalışmaları uzun bir süredir takip etmekteydik. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki şehrimizin bir değeri ile ilgili Elazığ Kamuoyunda oluşan bu yüksek hassasiyet son derece yerinde ve memnuniyet vericidir. 
Şehrimiz insanının kendi coğrafyamızda var olan bir maden varlığının ilimiz iş dünyası tarafından işletilerek, ilimize bir fayda oluşturmasını istemesi çok doğal ve bizim de hem fikir olduğumuz önemli bir husustur. 

Bilindiği üzere Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak geçtiğimiz süreçte uygulamaya koyduğumuz ve yapım çalışmalarını tamamladığımız Elerji A.Ş. örneğinde olduğu gibi, söz konusu maden sahamızın da, aynı yapı ve modelde işletilebileceği ve şehrimize % 100 ekonomik girdi ve istihdam anlamında katkı sağlayacağı kesinlikle göz ardı edilmemelidir. 
Bizler bu düşünce içerisinde Elazığ’ın Maden ilçesindeki maden sahası ile ilgili çalışmalarımızı yaparken, maalesef Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (MAPEG) Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden Elazığ’ın Maden ilçesindeki dünyanın ender zenginlikteki bakır, altın, kobalt, kurşun, çinko ve demir sahasını, bölgedeki raporlama ve sondaj çalışmaları tamamlanmadan acele ile ihale çıkmaya hazırlanması, akıllarda soru işaretleri bırakmaktadır.  
Biz, bu değerli maden sahasının olduğu yerde bir izabe tesisi kurulmasını, böylelikle zaten istihdam anlamında sıkıntı yaşayan şehrimizin işsiz evlatlarının burada istihdam edilmesini mutlaka istiyoruz. Aksi halde ilimizin bu değerli maden varlığının, işletme tesisi kurmayacak yabancı bir firmaya verilmesi, ne ekonomik ve ne de istihdam anlamında ilimize hiçbir katkı sağlamayacak, ihaleyi alan firmanın şehrimizden madeni çıkarıp başka bir yerde işleyip dünya pazarına satmasından ibaret kalacaktır. 

Diğer önemli bir hususta ihalenin yapılma şeklidir. Yapılacak olan ihaleye şehrimizde madencilikle meslek alanı ile iştigal eden çok sayıda üye işletmemiz bulunmaktadır, bu işletmelerimizin de ihaleye giren taraflar olmasını bekliyoruz.
Bizler Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası camiası olarak, dünyanın ender zenginlikteki bu maden sahasının İlimize kalıcı fayda sağlaması ve kurduğumuz biyogaz tesisi örneğinde olduğu gibi çok ortaklı bir yapı ile şehrimiz insanının da hisse alarak ortak olabileceği bir yapıda işletilmesi yönünde hazırlıklarımıza ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. 
Ülkemiz ve ilimiz için son derece önemli olan bu değerli maden sahamızın ilimizde oluşturulacak bir girişim gurubu tarafından yukarıda bahsettiğimiz çok ortaklı yapıda,  Elazığlıların hissedar olarak ortak olabilecekleri şekilde işletilmesi şehrimizin tarihine yazılacak bir adım olacaktır. 

Biz Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu maden varlığının şehrimizin istifade edeceği çok ortaklı bir oluşum ile işletilmesi kadar, deprem ve pandemi sürecini çok ağır bir şekilde yaşamış olan Elâzığ’ımıza maddi manevi her anlamda büyük bir moral olacağını, yüksek bir ekonomik girdi sağlayacağı hususunu da son derece önemsiyor, Maden ilçemizin o eski yıllardaki canlılık ve hareketliliğine kavuşmasında büyük bir etken olacağına inanıyoruz” dedi.

Elimizi Taşın Altına Koymaya Hazırız…
Başkan Arslan’ın konuşmasının ardından, Elazığ TSO Meclis Başkanı Ahmet Yaşar, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı M.Ali Dumandağ, Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem birer konuşma yaparak sahanın Elazığ iş dünyası tarafından işletilmesinin il için büyük önem taşıdığı ve bu konuda tüm girişim ve hazırlıkların yapıldığını ifade ettiler. Elazığ TSO Meclis Başkanı Yaşar, yatırımın Elazığ iş dünyası tarafından yapılması için ellerini taşın altına koyduklarını belirterek, “Bizim önceliğimiz sahadaki tüm işleme yatırımlarının ilimizde olması. Bu durum gerçekleşir ise, en az 3 bin istihdam olur. Bir diğer hususta yatırımın Elazığ iş dünyası tarafından üstlenmesidir. Bu durumda tüm kazancın yine bu şehir için kullanılabilecektir. Bunun için biz üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirmenin gayretindeyiz” ifadelerinde bulundu.

Medyaya Teşekkür…
Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, medya mensuplarının sorularını alarak bir bir cevaplandırdı. Sürecin Elazığ kamuoyunu harekete geçiren medya haberleriyle başladığını ifade eden Başkan Arslan, “Ben öncelikle iş dünyamız ve şehrimiz adına sizlerin etkili kamuoyu sürecini başlatmış olmanız vesilesiyle her birinize ve kurumlarınıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Elazığ çok önemli bir süreçten geçiyor. Gelecek onlarca yılda bu şehrin insanının refah seviyesini ilgilendiren, işsizliği ortadan kaldıran, ilin ekonomisine ve ticaretine lokomatif olabilecek bir süreci yaşıyoruz. Bu kenetlenme ve inanç ile inşallah hedefimize ulaşacağız. Konunu gündeme gelmesinin ardından çok yoğun diplomasi ve görüşme trafiğimiz oldu. Buraya dersini çalışmış ve tüm süreçleri profesyonelce incelemiş olarak geliyoruz. Nasıl ki, 57 iş işinsanımız ile bir yıllık bir süreç içerisinde 150 Milyon TL bir yatırımı ilimize kazandırdık ise burada da aynı başarı hikayesini yazacağız. Bizim dışarıdan kurtarıcı bekleme veya sihirli bir elin dokunuşuna ihtiyacımız yok. Biz kendi yaramızı kendimiz saracağız. Buna hem beşeri sermayemiz, hem bilgi birikimimiz hem de inancımız yeterlidir” değerlendirmelerinde bulundu.  

ELAZIĞ TİCARET VE SANAYİ ODASI 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN