'YAĞIŞLI HAVALARA DİKKAT'

Hava şartlarının güneşli ve açık olduğu bir durumda araç kullanmak ile yağmurlu bir havada araç kullanmak arasında farklar bulunmaktadır.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Hava şartlarının güneşli ve açık olduğu bir durumda araç kullanmak ile yağmurlu bir havada araç kullanmak arasında farklar bulunmaktadır. Yağmurlu havada araç kullanmak zorunda olan kişiler şunu çok iyi bilmesi gerekir. Yağmurlu havalarda aracın belirli aksamları düzenli olarak çalışmamaktadır. Çalışan bazı aksamlar da havanın şartlarına göre değişiklik gösterdiği gibi aynı zamanda yol durumu da değişim göstermektedir. 

Kıymetli Vatandaşlarım, Yağmurlu havalarda araç kullanırken en tehlikeli zaman, yağmurun ilk başladığı anlardır. Asfalt üzerindeki kauçuk kalıntıları, yağ ve toz, asfaltta kayganlığa yol açar. Islak yolda lastiklerin yolu kavraması ve sürtünme azalacaktır. Frene basıldığında duruş mesafesi artacaktır. Bu nedenle takip mesafesini mutlaka arttırınız. Yapacağınız küçük bir hata telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olabilir.

Su birikintileri yoldaki çukur vb arızaları gizler. İçine girdiğiniz su birikintisinin altında ne olduğunu bilemezsiniz. Su birikintileri aynı zamanda, kızaklamaya yol açar. Kızaklama, lastiklerin dişlileri ile yol arasında su tabakasının oluşması sonucu aracın bir su yastığı üzerinde gidiyor olması halidir bu durumun yaşanmaması için su birikintilerine dikkat etmek gerekiyor.

Unutmayın, masum gibi görünen bir su birikintisine girdiğinizde aracınızın kontrolden çıkma olasılığı yüksektir!

Bu duruma karşı Kızaklama başlarsa, Sakin olunmalı, Ayağımızı gazdan çekmeliyiz, Fren yapmadan ve direksiyonu ani kırmadan Lastiklerin yeniden yol yüzeyine tutunmasını beklemeliyiz.

Yağmurlu havalarda Lastikler mutlaka kontrol edilmelidir. Kötü bir lastik kaza nedenidir, Lastiklerin havası düzenli olarak kontrol edinilmelidir. Lastiklerin diş kalınlığı 2 mm'nin altına düşmesi halinde lastiklerin mutlaka değişmesi gerekmektedir.

 

Halil SARAÇ

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı

Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN