Gündem

Gündem Haberleri

81 İle Yeni Corona Virüsü Genelgesi

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine "Corona virüsü Tedbirleri" kapsamında ek bir genelge daha gönderdi. Genelge ile tüm belediyelerin nisan, mayıs ve haziran toplantılarının ertelenmesini istedi.

Nilay Dorsa'dan Korona Temizliği

Sahnelerin en eğlenceli kızı Nilay Dorsa, kendini eve kapadı.

Uzmanından 65 yaş üstü için 'evde mutluluk' önerileri

Dünya'da hızla yayılmaya devam eden koronavirüs (Covid 19) salgını, tüm insanlar ve toplumlar üzerinde ciddi panik, korku ve kaygı uyandırmayı sürdürüyor. Bu durum aynı zamanda küresel bir travmayla karşı karşıya olduğumuzu da gösteriyor. Uzman Klinik Psikolog Zozan Başçi, içinde bulunduğumuz süreçte en riskli grup olarak bilinen 65 yaş ve üstünün, özellikle kronik hastalıkları da varsa, daha yoğun kaygı yaşadıklarına işaret ederek önemli uyarılarda bulundu.

HABERLERİ TEKRAR TEKRAR İZLEMEYİN!

Yaşlanmayla birlikte yaşlılarda 'eski'ye aşırı bağlılık, 'yeni'den korkma, sağlığa aşırı düşkünlük, yalnızlık duygusu, treni kaçırma duygusu, ölüm korkusu, çaresizlik duygusu gibi bir takım psikolojik süreçlerin belirginleştiğini ifade eden İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Zozan Başçi, 65 yaş ve üstü kişilere medyada, haberlerde, dışarıda karşılaştıkları birçok uyaranda salgınla ilgili görüntüleri ve haberleri tekrar tekrar izlemelerinin hissettikleri kaygı duygularının artmasına neden olabileceğini söyledi.

VAR OLAN ÖLÜM KORKULARI ARTTI

65 yaş ve üstündeki kişilere bu zor günleri atlatmaları için önerilerde bulunan Uzm. Klinik Psikolog Zozan Başçi, 'Bizler insan olarak öleceğini bilen ama öleceğine inanmayan canlılarız. Şu an her gün koronavirüsten ölüm haberleri izliyoruz, 'biz de ölebiliriz' diye korkuyoruz. Bu durum da yaşlıların 'ölüm korkusunu' daha belirgin şekilde yaşamalarını neden olmaktadır. Bu durumlarda yaşlıların depresyon yaşama, intihar düşünce ve davranışlarının görülmesini artırabilir. Aynı zamanda geniş aralıkta ruhsal bozukluklar yaşayabilirler. Özellikle; uyku ya da yeme düzeninde değişiklikler, uyumakta ya da konsantre olmakta zorluk, öfke kontrol sorunu, kronik sağlık sorunlarının kötüleşmesi, tütün ya da diğer ilaçların kullanımında artış olmaktadır. Bununla birlikte, eğer aralarında hekim raporuyla psikiyatrik ilaç tedavisi alan kişiler varsa, bu kişilerin tedavilerinin aksamamasının her zamankinden önemli olduğunu bilmekte fayda var. Yaşamış oldukları salgınla ilgili korku ve endişeleri, başa çıkabileceğinin üzerinde bir seviyede olan ve gündelik yaşamları ileri derecede etkilenen yaşlılar, ruhsal destek almak için başvurmaktan çekinilmemelidir' şeklinde konuştu.

VİRÜS 'BEN DEĞİL, BİZ OLMAYI' ÖĞRETTİ

Virüsün hayata girişiyle yaşam şeklinin değiştiğine ve bu değişikliğe adapte olmakta sadece yaşlıların değil, her yaştan kişilerin güçlük yaşadığını ifade eden Uzm. Klinik Psikolog Zozan Başçi, şöyle devam etti: 'Virüsün hayatımıza girmesiyle birlikte ilişkilerin, iletişimin ve sosyalleşmenin sosyal medyada olmasının ne kadar yapay olduğunu acı bir gerçek olarak öğrendik. Aslında yakın olduğumuzu sandığımız gerçekliğin tersine bir durumla karşı kaşıya kaldık. İnsanların birbirlerine dokunamaz, öpemez, sarılamaz hale geldiğini gördük. Birbirimize 1 metreden fazla yaklaşamamanın soğukluğuyla karşı karşıya kalmanın nasıl zor bir durum olduğunu anladık. Yakınlarımızla temas etmenin, onlarla geçen zamanın değerinin farkına vardık. Aslında farkına varmadığımız ne çok zenginliklerimizin olduğunu yeni yeni kavramaya başladığımız bir süreç içerisindeyiz. 'Ben'i değil 'biz' olmayı, başkasını düşünmeyi; 'ben' demenin aslında 'biz' demek olduğunu, bizi düşünmenin de aslında ben olduğunu, paylaşılan sorumluluğun ne kadar önemli olduğunu öğrendik.'

GEÇİCİ BİR SÜREÇ OLDUĞUNU UNUTMAYIN!

Eve kapanmanın, teknolojik aletlere bağlı kalarak iletişim kurmaya çalışmanın ve sürekli elleri yıkama gerekliliğinin ilk etapta kulağa hoş gelmeyebileceğini ifade eden Uzm. Klinik Psikolog Zozan Başçi, ancak evde sevdiğimiz insanların hayatımızda olduğunu bilerek, panik yapmadan önlem almamız gereken geçici bir süreçte olduğumuzu kabul edersek psikolojik açıdan kendimizi rahatlatabileceğimizi vurguladı.

PUZZLE YAPIN, EL İŞİYLE UĞRAŞIN

Uzm. Klinik Psikolog Zozan Başçi, sokağa çıkma yasağı grubunda bulunan 65 yaş ve üstüne ruhsal dayanıklılıklarını artırmaları için 10 öneride bulundu.

İstanbul'da hava kirliliği yüzde 30 azaldı

Yeni tip koronavirüs (covıd-19) salgını nedeniyle insanlar evlerine kapandı. Toplu taşıma, özel araç kullanımının azalması, kafeterya gibi birçok işyerinin kapalı olması, fabrikaların üretim hızının düşmesiyle fosil yakıt kullanımı büyük oranda düştü. Bütün bu etkenlere bağlı olarak hava kalitesi arttı, İstanbul'da 10 gün içinde hava kirliliği yüzde 30 azaldı.

Beşiktaş Belediyesi, 65 yaş ve üstüne erzak dağıtmaya başladı

Koronavirüs salgınına karşı Beşiktaş Belediyesi her geçen gün önlemlerini artırıyor. 65 yaş ve üstü kişilere getirilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle Beşiktaş Belediyesi de ileri yaştaki komşuları için harekete geçti. 7/24 dezenfekte çalışmalarına devam eden ve hijyen seti dağıtarak vatandaşları uyaran belediye ekipleri bugünden itibaren de sokağa çıkamayan 65 yaş ve üstü komşuları için erzak kolilerinin dağıtımına başladı. Erzak kolilerini alan vatandaşlar belediye ekiplerine hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Belediye Başkanı Rıza Akpolat da bugün Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'ne gelerek mesai arkadaşlarıyla beraber temel gıda malzemelerinin bulunduğu erzakları ileri yaştaki komşuları için koliledi.   

Cenaze Namazı ve Defin İşlemleriyle İlgili Açıklama

“Müslümanların, vefat eden din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dini vecibelerinin başında cenazelerinin yıkanması, kefenlenmesi ve namazlarının kılınması gelmektedir.

Bahçelievler'de banklar yerinden kaldırıldı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse (COVID-19) karşı İçişleri Bakanlığı'nın çıkardığı genelge ile 65 yaş ve üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirildi.

Yaşlı vatandaşlar ihtiyaçlarını telefon açarak karşılıyor

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının Türkiye'de de görülmeye başlanmasıyla birlikte alınan önlemlerde sıklaştırıldı.

65 Yaş ve Üstüne Sokak Yasaklandı

Türkiye'de Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üstü vatandaşların dışarı çıkması sınırlandırıldı.

Elazığ Belediye Başkanı Şerifoğulları’ndan Miraç Kandili Mesajı

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Miraç Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Samî İlhan Miraç’tan Miraç Kandili mesajı.

Akçadağ bir önceki dönem Belediye Meclis üyesi Samî İlhan Miraç Kandili mesajı yayınladı.

Başkan Akgün’den İstiklal Marşı Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi Mesajı.

Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Başkanı Akgün, İstiklal Marşı Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili basın açıklaması yayınladı.

Başkan Gürkan; Çanakkale Zaferi, Aziz Milletimizin Vatan ve Hürriyet Aşkıdır

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Çanakkale Zaferi’nin 105. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan Samanlı Çanakkale Zaferi’nin 105.yıldönümünü Mesajı

MHP Malatya İl Başkanı Mesut Samanlı, Çanakkale Zaferi’nin 105.yıldönümünü Dolayısıyla Bir Mesaj Yayımladı.

Diriliş Hareketi Genel Başkanı Mehmet Zafer’in 18 Mart Mesajı

Diriliş Hareketi Şehit ve Gazi Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mehmet Zafer , 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 105 inci yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Samanlı’dan 14 Mart Tıp Bayramı Mesajı

MHP Malatya İl Başkanı Mesut Samanlı 14 Mart Tıp Bayramı Dolayısıyla Bir Mesaj Yayımladı.

Malatya Gündem Özel'den, Başkan Akın'a Ziyaret

Malatya Gündem Özel Gazetesi imtiyaz Sahibi Kazım Eryabakan, ve Şanlıurfa Karaköprü ilçesinde temsilci görevinde bulunan Gül Kaçar birlikte Malatya Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın'ı ziyaret etti.

Şehit Ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği Diriliş Hareketi Kuruldu

Genel Merkezi Malatya Olan Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma  Derneği Diriliş Hareketi Kuruldu

Başkan Şerifoğulları’ndan İstiklal Marşı’nın Kabulü Ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Mesajı

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Toplam 1664 haber.